När Europa idag firar Europadagen och Sverige samtidigt firar 30 år som EU-medlem finns skäl att både glädjas och ställa skarpa frågor. För trots decennier i unionen är Sverige fortfarande underrepresenterat i EU:s institutioner – och därmed också vid de bord där framtidens Europa formas. Samtidigt finns en ofta förbisedd nyckel till ökat svenskt inflytande: EU:s traineeprogram.

Den 9 maj firar vi Europadagen och Sveriges 30 år som EU-medlem. Det är en dag som påminner oss om kraften i europeiskt samarbete och vikten av att Sverige tar aktiv del i att forma EU:s framtid.

Sverige har mycket att bidra med i EU:s institutioner – perspektiv, kunskap och kompetens som stärker unionens utveckling. Ett av de mest effektiva sätten för unga svenskar att ta plats och göra skillnad är genom EU:s traineeprogram. Det ger en unik möjlighet att få inblick i EU:s arbete, bygga internationella nätverk och påbörja en karriär i hjärtat av Europas beslutsfattande.

Samtidigt är Sverige fortsatt underrepresenterat i EU:s institutioner. Det påverkar möjligheterna att bidra till och påverka beslut i frågor som är avgörande för såväl svenskt samhällsliv som EU:s gemensamma utveckling.

Universitets- och högskolerådet (UHR) har i rapporten "Svenskar i EU:s traineeprogram" undersökt hur svenskars intresse för EU-karriärer och hur antalet svenska deltagare i EU-traineeprogram kan öka.

Rapporten visar att traineeperioden ofta leder till fördjupat engagemang, ökad förståelse för EU:s arbete och, i många fall, till fortsatt anställning vid EU:s institutioner. Det finns ett starkt intresse bland svenska studenter och unga yrkesverksamma för att jobba internationellt. Många har rätt kompetens, språkfärdigheter och motivation. Men för att fler ska se traineeprogrammen som en möjlighet föreslår rapporten fyra strategiska satsningar för att stärka Sveriges närvaro i EU:s institutioner.

  1. Lyft fram möjligheterna till EU-traineeship

Genom att öka kännedom om EU:s-traineeprogram – särskilt genom inspirerande berättelser från tidigare traineer och samarbete med skolor, universitet och studentorganisationer – kan fler få upp ögonen för vad EU har att erbjuda som arbetsgivare. Utbildning i EU-kunskap bör förstärkas genom hela utbildningssystemet.

  1. Ge tydligt ansökningsstöd

Ansökningsprocessen till EU:s traineeprogram upplevs av många som komplex och svårnavigerad, trots detta upplever de som sökt att processen ofta är enklare än förväntat. Rapporten föreslår en vägledande ansökningshjälp med konkreta steg-för-steg-guider och information om praktiska förutsättningar. Det kan göra stor skillnad för dem som funderar på att söka men är osäkra på hur.

  1. Skapa goda förutsättningar under traineeperiod

När traineer får stöd, introduktion och mentorer ökar chansen att de trivs, utvecklas och stannar kvar. Det är investeringar som snabbt ger effekt både för individen och för Sveriges långsiktiga representation i EU.

  1. Visa vägen till en EU-karriär

För att traineeupplevelsen ska leda vidare krävs tydliga karriärvägar. Genom att synliggöra möjligheterna, arbeta för mer transparent urvals- och rekryteringsprocess och engagera tidigare traineer som ambassadörer, stärks bilden av EU som en attraktiv arbetsplats.

Att fler svenskar – oavsett bakgrund – ser en framtid i EU:s institutioner gynnar inte bara individens utveckling, utan också Sveriges inflytande och hela unionens styrka. Det är hög tid att ta vara på den här möjligheten. Med rätt insatser kan traineeprogrammen bli nyckeln till ett starkare svenskt avtryck i EU.

Asia Riazantceva, Samordnare för EU-rekrytering, Universitets- och högskolerådet