Nationella minoriteter

I Sverige finns fem erkända nationella minoriteter - judar, romer, sverigefinnar, tornedalingar och samer (urfolk). Universitets- och högskolerådet (UHR) arbetar med det minoritetspolitiska målet som en del av Sveriges arbete med att värna de mänskliga rättigheterna.

Flaggor Sveriges nationella minoriteter. Foto: Susanne Kronholm.

Målen för minoritetspolitiken

Målen är att:

  • ge skydd för de nationella minoriteterna,
  • stärka de nationella minoriteternas möjligheter till inflytande
  • stödja de historiska minoritetsspråken så att de känns levande.

De fem nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, finska, meänkieli och samiska med erkända varieteter. Du kan läsa mer om Sveriges minoritetspolitik på webbplatsen minoritet.se och på Länsstyrelsen Stockholms webbplats.

Samråd med de fem nationella minoriteterna

UHR deltar tillsammans med övriga utbildningsmyndigheter i årliga samråd med de fem nationella minoriteterna. Syftet med samråden är att stärka de nationella minoriteternas inflytande och vägleda myndigheterna i deras arbete med att främja de nationella minoriteternas språk och kultur.

UHR:s arbete med nationella minoriteter

Material från UHR

Statistik, uppföljning och återrapportering

Utbildningar i nationella minoritetsspråk och kultur

Digital konferens: Inspirera, motivera, revitalisera - vilken betydelse har 25 års minoritetspolitik haft?

Den 2 april 2025 anordnade Universitets- och högskolerådet en digital konferens tillsammans med Kungliga biblioteket, Lunds universitet, Stockholms universitet, Södertörns högskola, Umeå universitet som uppmärksammade 25 år med minoritetspolitik i Sverige. Temat för konferensen var inspirera, motivera, revitalisera. Konferensen kommer tillgängliggöras på webbplatsen under våren. Håll utkik på konferenssidan.

Inspirera, motivera, revitalisera - vilken betydelse har 25 års minoritetspolitik haft?

Kontakt

Vill du veta mer om UHR:s arbete med nationella minoriteter? Kontakta utredare Jenny Lindström, Avdelningen för verksamhetsstöd, UHR, på e-post: [email protected] eller [email protected].

Senast uppdaterad: 22 maj 2025